2024. Június 21., péntek. Névnap: Alajos, Leila

Bemutatkozás

Polgármesteri köszöntő

Tisztelt Látogató!
 

Lukácsháza község lakóinak nevében köszöntöm Önt Lukácsháza honlapján. Remélem sok hasznos Lukácsházával kapcsolatos információhoz jut honlapunkon.

Lukácsháza Vas megyében, a Kőszegi Kistérségben, Szombathelytől északra 13 km-re, Kőszegtől délre 7km-re a Gyöngyös patak és a 87-es főút között hosszan elnyúlva található.

Határa keleten sík, nyugaton dombos, itt található a község észak-déli fekvésű szőlőhegye. Lukácsházát a különleges szubalpin klíma, a jó levegő és a szép táj jellemzi. Földrajzi adottságai miatt a település már a korai történelmi időkben is vonzotta az embereket. A község körjegyzőségi központ, a lakosság száma: 1106 (2010) Lukácsháza híres szülöttei dr. Tolnay Sándor állatorvos, akadémikus, orvosi szakíró az Állatorvosi Egyetem megalapítója, Horvát József író, itt alkotott Bubits Ede vízépítő mérnök, régész, történész, Kovátsits Károly akadémikus, író, kutató a silózás technológiájának feltalálója.

Lukácsháza címere: a vágással kettéosztott, hegyben végződő tárcsapajzs felső kék mezőjében szembenéző, szárnyas, glóriás arany ökör. A zöld színű pajzstalpat vízszintesen, három hullámú ezüst csík osztja ketté. A zöld pajzstalp, melyen a címerállat áll, a települések mezőgazdasági jellegére, múltjára utal. Az ezüst csík a Gyöngyös patakot, a 3 hullám az egykori 3 települést - Lukácsházát, Kiscsömötét és Nagycsömötét - jelképezi, melyeket a Gyöngyös összeköt, egybefűz. Lukácsháza lakói vendégszerető emberek erről idelátogatva győződjön meg személyesen.

A település részletes történetét, látnivalókat, egyéb településsel kapcsolatos tudnivalókat megtalálja a további menüpontok (linkek) alatt.

 

Szerettel várjuk Lukácsházán!

Virág János (polgármester)

 

további linkek


Eseménynaptár

Részletes naptár
HírekGaléria
developed by design2code
Együttműködő szervezetek